behandelingimage
behandelingimage
behandelingimage
behandelingimage
behandelingimage
Spieren

Paarden zijn de grootste atleten die er zijn. Ongeveer de helft van het lichaamsgewicht is een onderdeel van het bewegingsapparaat. Het hartminuutvolume (de hoeveelheid bloed die per minuut door het hart wordt weggeperst) van een paard is 400 liter per minuut. Bij een mens is dat 35.


Spieren werken in paren. (Antagonisten) Voor elke beweging moet een spier samentrekken, terwijl de tegenovergestelde spier moet ontspannen. Om je elleboog te buigen moet de biceps samentrekken en de triceps ontspannen. Een spier kan altijd samentrekken, het probleem zit in het ontspannen. Spiervezels die in een contante kramp verkeren kunnen zichzelf niet meer ontspannen. De bewegingsvrijheid wordt daardoor minder. De spier verkort. Naast gelegen spieren moeten harder werken om toch dezelfde beweging te maken. Het gevolg: Overbelasting van een heel gebied.


Een spier bestaat uit duizenden vezels, ze bewegen onder invloed van een zenuwimpuls.
Een spier heeft bij geboorte een aantal vezels, dit worden er nooit meer.
Je kunt ze verliezen door gebrek aan beweging, zenuwbeschadiging of trauma. Dit wordt atrofie genoemd. Het tegenovergestelde is hypertrofie. Dit is een vergroting van de spiervezel.
Gemakkelijk gaat dit echter niet. Alleen als je de laatste 25% van je spiercapaciteit gebruikt groeien de vezels.


Oorzaken spierpijn


Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het krijgen van spierpijn. Overbelasting is een belangrijke. Maar ook een te korte warming up of cooling down zijn een oorzaak. Te vaak trainen met een te hoge belasting en oefeningen eindeloos herhalen doen het paard geen goed. Tussen flink trainen en net teveel doen zit maar een heel klein stukje. Ook vast liggen in de stal kan problemen veroorzaken. Een zadel dat niet goed ligt, klappert of klemt kan nare gevolgen hebben.
Het rijden met hulpteugels die veel te strak gehouden worden dwingt je paard in een houding waar het op dat moment misschien nog helemaal niet aan toe is. Het gevolg: Overbelasting van bepaalde spiergroepen.
De oorzaken kunnen dus heel divers zijn. De volgende kenmerken zou je eens in de gaten moeten houden.


* Bijten met aansingelen
* Niet graag gepoetst willen worden
* Onrustig in de aanleuning
* Niet willen / kunnen nageven
* Het hoofd kantelen
* Moeite met de lengtebuiging
* Ongelijke paslengte
* Stijf bewegen, geen souplesse
* Moeite met galop aanspringen
* Na een hindernis altijd in dezelfde galop landen
* Aandraven met een “hupje”
* Vluchtgedrag / chagrijnig

site by veekstudio.nl